Hrajte si s dětmi kreativně

Kreativní hraní je u dětí velmi důležité. Snažte se rozvinout tvořivost Vašeho dítěte tím správným směrem. Než ale začneme s pár tipy, je tu jedno důležité pravidlo: Během jeho volného času by mělo dítě dělat to, co ho baví. Nesnažte se z dítěte dělat něco, co není. Naopak se snažte pochopit, k čemu má větší talent a co ho více zajímá. Máme pro Vás pár tipů, jak na tvořivost dítěte a jak ji správně podpořit.

1. Začněte už odmala. Všimněte si, že i miminka se dokáží samy na čas zabavit. Pokud tomu tak je, nechte dítě jednoduše hrát a užívejte si chvilky pro sebe. Kreativitu a tvořivost musíme rozvíjet a pracovat na ni již od malička. Snažte se ji proto co nejvíce podpořit. Říká se, že naprosto zásadní je šestý rok života dítěte, kdy se osobnost nejvíce rozvíjí.

2. Vyberte ty správné hračky. Hračky, které jsou příliš hlasité a blikající, kreativitu většinou moc nepodpoří. Naopak jsou skvělé hračky na způsob bloků, vlaků, hraní si na vaření, domácnost nebo jinou roli, která dítě zajímá. Zde jsou nekončící možnosti na hraní a přispívají ke kreativitě a také nezávislosti dítěte. 

3. Tvořte společně! Nasměrujte a podpořte své dítě společným hraním. Nesnažte se dítě odbývat a jednoduše se do toho pusťte spolu, obzvlášť, pokud se jedná o novou aktivitu. Jak samy víme, děti se často učí pozorováním a napodobováním. Buďte pozitivní a berte novou hru s lehkostí a vtipem, nebojte se bláznivějších nápadů. Malujte, zpívejte, hrajte si společně. Upevníte tím také vztah s dítětem.

Babydeco Tip: Zkuste samolepky na zeď! Děti samolepky milují! Je to skvělý způsob jak být kreativní a vyšperkovat společně s dětmi jejich nový vzhled pokoje. Vyberte si z naší velmi obsáhlé a nádherné nabídky samolepek. A pokud si nemůžete vybrat? Vyberte je jednoduše s dětmi! Budou nadšené, že jim dáváte možnost výběru.

4. Vytvořte doma dětem jejich kreativní koutek. Mít své místo na tvoření je základ. Nejlépe místo, kde děti mohou nadělat nějaký ten nepořádek. Pořiďte jim pastelky, fixy, vodovky, štětce, tempery, kartony, stavebnice. Místo by mělo být útulné. Podívejte se na naše sedací vaky nebo nábytek, které máme v nabídce. S roztomilým křesílkem, pohovkou a stolečkem se bude tvořit jedna radost. Skvělé jsou také knihovny a poličky, kam si mohou děti své výtvory a jiné poklady vystavit či uložit. Také je to velmi praktické místo na jejich první knížky. 

5. Dejte dětem v kreativitě prostor. Neříkejte jim u hraní přesnou cestu, naopak jim dejte prostor dojít k cíli sami. Dejte prostor jejich fantazii. Pokud si někdy nebudou něčím jisti, pomozte jim a motivujte se. Sledujte, co dítě baví více a co naopak méně. Bude Vás to inspirovat k novým nápadům na hraní.

6. Smějte se společně a mějte na paměti, že kreativity se nedá jen tak naučit a lze ji jen rozvíjet. Neustále vymýšlejte nové hry. Co si třeba společně ozdobit vařečku nebo vytvořit nový kostým na hraní. Blíží se podzim a za tři měsíce tu už máme čas vánoc! A to je mnoho důvodů ke větší kreativitě.

Nezapomeňte na to, že tvořivost podporuje rozvoj osobnosti a také zvyšuje zdravé sebevědomí. Tak se toho nebojte a dejte ji u Vás doma zelenou!