Maminka Zuzka inspiruje: "Jak zvládnout ranní shon s více dětmi"

Prázdniny už dávno skončili a vy neumíte naskočit na ten správný a pohodový ranní režim? Přála byste si ráno bez stresu, zpocených zad a křiku? Pak si udělejte svou oblíbenou kávu a začtěte se do mých řádků.

Nezáleží na tom, jestli máte jedno dítě, dvě anebo tři… Princip je vždy stejný. Protože ráno dělá den a nikdo ho nechce začínat ve stresu. Základem celého úspěchu je nepodceňovat večerní přípravu. 

Společně se svými dětmi si připravte tašku do školy, popřípadě do školky a zkontrolujte, že máte na daný den vše připravené včetně odpoledních kroužků. Připravte si na hromádku oblečení, které si vaše dítě druhý den obleče. Vyhnete se tak ráno tak zbytečně zdlouhavému pohledu do skříně a doporučuji to stejné i pro vás. Osobně si pro sebe vždy připravím na druhý den dva outfity a zvolím jeden vždy dle mé nálady. 

Svačiny si chystám také večer a mám je uložené v boxíku v lednici. Ráno už je pouze vyndám z lednice, připravím čerstvé pití a je hotovo. 

Ideální je mít v lednici připravené vše, co budete ráno pro přípravu snídaně potřebovat. Vyhnete se tím pobíháním po kuchyně a přemýšlením, co ještě musíte udělat. Například nakrájet zeleninu, ovoce anebo připravit pomazánku na pečivo, kterou vaše děti snídají. Je to strašně individuální. Také hrníčky na ranní čaj a kávu…

Když už jsme u těch snídaní, vybírejte si v týdnu snídaně rychlé na přípravu. Palačinky bych nechala na víkend ☺ Ideální jsou instantní kaše, jogurty s granolou anebo ovocem, cereálie s mlékem, chléb namazaný pomazánkou, kterou si připravíte již večer předem. Celá příprava vám pak nezabere více než 10 minut vašeho času. Určitě se nepouštějte do přípravy snídaně, kterou jste našla na internetu a máte ji zrovna chuť vyzkoušet. Tyto pokusy si nechte na víkendy, kdy máte více času. V týdnu se držte toho, co vašim dětem chutná - předejdete tak zoufalému pohledu do talíře vašeho dítka. Já si s dětmi domlouvám vždy den předem na co mají ráno chuť.

Kromě večerní přípravy je pro vaši ranní pohodu důležité včas vstávat, a to ideálně alespoň 20 minut dříve než vaše děti. Ačkoliv se vám tato myšlenka ze začátku nebude moc líbit, časem si na to zvyknete ☺ Díky tomuto času navíc se můžete v klidu připravit - umýt se, obléct, učesat se a připravit v kuchyni vše potřebné. Pak už půjdete probudit vaše ratolesti a můžete se jim plně věnovat a kontrolovat, zda vše samy zvládají.

Je důležité vaše děti naučit rannímu rituálu a to vstát, umýt se, vyčistit si zuby, uklidit pokoj, převléct se, nasnídat se, zabalit si svačinu a vyrazit ☺ Časem si to zautomatizují a vy pak při odchodu z domu nezjistíte, že má vaše dítě špinavé zuby a nebo neučesané vlasy.

A jak vypadá moje ráno v praxi? Vstávám s mým 15-ti měsíčním synem o 30 minut dříve než starší děti. Umyju se, namaluji, převleču sebe a syna a jdeme do kuchyně připravit snídani a čaje. Když mám vše připravené, jdeme probudit brášky. Ty už ví v kolik hodin každý den odjíždíme a kolik mají celkem času na přípravu. Společně se všichni nasnídáme a v klidu můžeme probrat to, co jsme večer nestihli. Po snídani si každý sám uklidí ze stolu. Já uklidím kuchyň, zkontroluji dětem pokoje, zabalení připravené svačiny ze stolu a celkově to, co jsme si řekli, že udělají. Poté se můžeme vypravit z domu pryč. 

Myslím si, že mít načasované ráno je dost důležité jak pro vás, tak pro vaše dítě. Vědět kolik má času na ranní přípravu a jak rychlé tempo má zvolit. Zároveň mu večerní příprava ušetří dost času, a tak nemusí spěchat ☺ 

Doufám, že vám moje tipy pomůžou a vy budete mít klidnější rána ☺

Úsměv do nového dne vám posílá Zuzana (alias @zuzumatka)

 

 

Jsem maminka 3 krásných kluků. Dva už jsou školou povinní a třetímu je pouhý rok! Možná mě znáte ze sociální sítě Instagram pod přezdívkou Zuzumatka, kde tvořím obsah pro maminky a nechávám nahlédnout své sledující do života se třemi draky.

 


HLEDÁME MAMINKY S PŘÍBĚHEM!

Inspirujte a motivujte ostatní maminky svým zajímavým příběhem. Hledáme maminky, které by se rády podělily o své zkušenosti, tipy a příběhy. Vaše příběhy budeme pravidelně sdílet na našem novém Babydeco BLOGU a také na našem Instagramu.

Kontaktujte nás na info@babydeco.cz nebo do zprávy na našem Babydeco Instagramu. Budeme se na Vaše zprávy těšit!

S láskou,

Vaše Babydeco