Cestování s miminkem a dětmi v letadle

Je léto a s ním také přichází čas dovolené a někdy nezbytné cestování. Mnoho maminek (a také tatínků) se bojí cestovat s malými dětmi. Je pravda, že cestování s miminkem může být náročné, ale zase za cenu vidět nová krásná místa to stojí zato! Občas také nemáte jinou možnost a musíte s dětmi cestovat, ať už se jedná o pracovní nebo osobní důvody. 

Připravili jsme pro Vás tedy několik tipů jak Vám cestování s dětmi dle zkušenosti několika maminek o něco ulehčit:

1. Vyřiďte svému dítěti pas a naplánujte let na dobu, kdy Vaše dítě obvykle spí. Spící dítě v letadle je vždy tou nejlepší volbou. Také nikdy nedávejte dítěti žádné léky před cestováním pokud nevíte, jak na ně bude reagovat. Vždy předem zkonzultujte s doktorem možná zdravotní rizika a také očkování.

2. Před letem upozorněte leteckou společnost, že budete cestovat s miminkem a zda si sebou budete brát kočárek, autosedačku a nebo budete potřebovat v letadle dodatečnou postýlku, tzv. babycot, což je postýlka, která se přidělá na stěnu před sedadlem v první řadě. Pokud přestupujete, nezapomeňte si na to naplánovat delší čas. 

3. Dobře zvažte, zda si vyberete nízkonákladovou společnost. Ne vždy se vyplatí, protože platíte za každé dodatečné zavazadlo či kočárek. Vše si předem zjistěte, zeptejte se leteckých společností a porovnejte všechny výhody a nevýhody. Také myslete na pohodlí Vašeho miminka, tak jako to Vaše.

4. Do příručního zavazadla si sbalte potřebné jídlo či jinou výživu. Pro kojeneckou stravu neplatí pravidla pro převoz tekutin a gelů v příručním zavazadle. Je povolené mít sbaleno více věcí v příručním zavazadle, ale samozřejmě všeho s mírou. Nejlépe mějte věci pro miminko oddělené od těch svých a dejte na letišti personálu vědět. Může se stát, že budete muset otevřít produkty a někdy také sama při kontrole ochutnat, abyste prokázali, že se opravdu jedná o miminkovské produkty.

5. Sbalte miminku (a nezapomeňte také na sebe) teplé oblečení a také deku, protože v letadle je vždy větší zima kvůli klimatizaci, s kterou většinou letecké společnosti vůbec nešetří. Na Babydeco máme v nabídce kvalitní bambusové dečky, které můžete využít jak doma, tak na cestách. Tato deka je skvělá v tom, že poskytuje dítěti teplo a zároveň ho dokonale chrání před přehřátím. Deky jsou moc příjemné na dotek, jsou antialergické a antibakteriální. 

6. Nezapomeňte si přibalit dostatečné množství plenek. Dle naší zkušenosti budete potřebovat jednu plenku asi na 4 hodiny cestování, ale samozřejmě každá maminka zná své dítě nejlépe. Přibalte také extra oblečení. Přebalovací pult je obvykle k dispozici v každém letadle. Nezapomeňte také na polštářek, zejména pokud je Vaše dítě o něco větší a jedná se o delší let.

7. Vemte miminku jeho oblíbenou hračku nebo více hraček, které jsou skladné. V mnoha případech ale ani jejich oblíbené hračky nepostačí a je zapotřebí je zabavit něčím novým, zajímavějším. Inspirujte se na Babydeco a vyberte svému miminku před cestováním jednu z našich originálních panenek či zajíčků. Můžete přibalit ale také zábavné knížky nebo Váš ipad či notebook, kde budete mít staženou hudbu nebo video, na které víte, že Vaše dítě reaguje. Pokud je dítěti více než 2 roky, můžete ho zabavit jeho oblíbeným filmem. Větším dětem sbalte hračky do jejich vlastního batohu či kabelky. Budou se tak cítit “dospělejší” a je možné, že s nimi bude snadnější komunikace :-) Krásné a roztomilé batohy a kabelky máme na Babydeco také v nabídce.

8. V letadle budete mít miminko na svém klíně a při startu a přistání obdržíte speciální bezpečností pás. Při startu a přistání dejte svému dítěti do ruky lahvičku nebo kousátko. Můžete ho také kojit. Je praktické mít sebou nosítko, které Vám umožní se procházet uličkou a mít přitom volné ruce.

9. V neposlední řadě - nebojte se! Buďte v klidu, neposlouchejte nářky prarodičů či jiných negativních hlasů. Také nečtěte diskuse na internetu. Vy sami dobře víte, co můžete a nemůžete zvládnout. My se Vás snažíme tímto článkem v cestování s miminkem či o něco větším dítětem podpořit. Přejeme Vám mnoho štěstí a šťastný let! :-)