Maminka Andrea inspiruje: Máma běžkyně aneb dětmi život nekončí, naopak začíná!

Dětmi život nekončí, naopak začíná. Příchodem dětí se mění spousta věcí a hlavně našich návyků. Bohužel mnohdy k horšímu. Nedostatek spánků, čas se řádně najíst a málo pohybu odstartuje pro náš organizmus problém. Proto na sebe nesmí člověk zapomínat a chce to najít si aspoň i jen malou chvilku pro sebe. Najít si koníčka a toho nejlepšího společníka, který si energii vezme, ale zároveň dá! Sport!

 A tímhle začíná můj příběh: Jsem obyčejná žena, matka tří chlapců. 6,5 roku, 3,5 roku a 2 měsíce. Co se týče postavy, tak jsem to nikdy neměla jednoduché, ba naopak vydřené. Prošla jsem si 100 kg, ale i 58 kg - bohužel i s malou poruchou příjmu potravy. Proporce obezity zkrátka mám. V prvním těhotenství jsem přibrala 30 kg. Nepravidelná strava a práce udělalo své. Něco jsem shodila a zabrzdila se na 68 kg.

 Po 3 letech se nám narodil 2. syn. Tam už jsem přibrala jen 8 kg, hodně jsem chodila na turistiku a celkově se snažila lépe jíst. Když bylo synovi půl roku, začala jsem běhat. Jelikož nebylo hlídání, chodila jsem běhat s kočárkem a staršího syna brala na kolové odrážedlo. Začala jsem běhu propadat a běhala čím dál tím víc! Starší syn už pak jezdil vedle mě na kole a já pořídila běžecký vozík a makala na sobě. Neskutečně mě to bavilo a baví! Dělala jsem něco pro sebe, ale zároveň jsme byli spolu.

Postupně jsem se vyběhala a vycvičila na vysněnou postavu a formu. Napekla jsem pekáč buchet z břišních svalů a dlouhé běžecké trasy mi nebyly cizí. Váhu už jsem přestala řešit, protože jsem nabírala svaly.

Přišly první závody, první úspěchy a vítězství. Ten pocit byl neskutečný, plnil se mi sen v přítomnosti dětí a já dělala i něco sama pro sebe. Brala jsem běh i jako odpočinek od toho celodenního koloběhu kolem kluků. Když jsem byla v té nejlepší formě, přišlo mé třetí těhotenství. Jelikož jsem intenzivně běhala, byla jsem rozhodnutá, že pokud to půjde, budu běhat i v těhotenství. Nakonec to dopadlo tak, že ještě 4 dny před porodem jsem běžela.

Věřila jsem, že právě pohyb mi dopomůže k lehčímu a vysněnému porodu. Oba dva předešlé porody byly dost špatné a teď mi hrozil Císařský řez. Celé těhotenství jsem tedy proběhala a jak jsem chtěla, tak se stalo. Věřím, že právě běh a pohyb v těhotenství mi k lehčímu a rychlému porodu opravdu dopomohl. Celkově jsem přibrala ve třetím těhotenství i přes pohyb 15 kg.

Asi po 3 týdnech doma jsem začala už chodit na delší procházky a 5. týden vyběhla. Což úplně nedoporučuji. Chce to opravdu vydržet těch šest týdnů, ale na to si každý musí přijít sám.

Po konci šestinedělí jsem začala pomalu běhat a cvičit. Pro hlavu je to náročné, protože jsem byla zvyklá na to, že to spíše šlo, než že to nešlo.  Nevzdávám se a i když to nejde, peru se s tím. Běhám a snažím se na sobě makat a dostat se tak do formy, aniž by na tom trpěla má rodina. Chodím běhat když všichni ještě spí, což bývá kolem 5:30, ale nejčastěji dopoledne s dětmi. Nejmladšího beru do kočáru, nejstaršího na kolo a prostřední jde na kolové odrážedlo.

Běhání je při dětech super. Mě to neskutečně pomáhá na nervy. Vyběhám se, mám čas sama pro sebe, dělám něco sama pro sebe a ještě si dokážu, že něco dokážu. A kde brát motivaci? Každému se občas nechce, ale je důležité i v ty dny, kdy se nechce jít! Ten pocit po je k nezaplacení. Člověk se cítí jako vítěz. A je vítěz! Zvítězil totiž sám nad sebou, nevzdal to a šel. Co víc dětem ukázat, než je právě sport. Protože největšími vzory dětí jsme my. My rodiče.

Pokud jste na mateřské, tak právě teď máte příležitost začít něco dělat. Ať už běhat nebo cvičit.

Kdybych tvrdila, že to není se třemi dětmi náročné, tak bych lhala. Ale právě proto mám běh. Běh, který mi tu energii vezme, ale i dá.

S láskou pro Vás napsala Andrea (@andrea_v_behu)

Jmenuji se Andrea Kaštánková a jsem závislá na běhu! Je mi 27 let a z toho 3 roky běhám. Mám 3 úžasný kluky, manžela a hodně práce. Jsem hodně usměvavá i dost výbušná, takže naštvat mě nikdo nechce. Ráda vařím, jím a děsně nerada žehlím a myji nádobí. Sport mi pomáhá to vše tak nějak snášet lépe. Pokud budete chtít nabrat trochu motivace nebo inspirace, tak mě na Instagramu najdete jako @andula_v_behu! Budu se těšit!

 


HLEDÁME MAMINKY S PŘÍBĚHEM!

Inspirujte a motivujte ostatní maminky svým zajímavým příběhem. Hledáme maminky, které by se rády podělily o své zkušenosti, tipy a příběhy. Vaše příběhy budeme pravidelně sdílet na našem novém Babydeco BLOGU a také na našem Instagramu.

Kontaktujte nás na info@babydeco.cz nebo do zprávy na našem Babydeco Instagramu. Budeme se na Vaše zprávy těšit!

S láskou,

Vaše Babydeco